EL NUTRIENT VITAL
Medicina Integrativa & Coach Nutricional
Menú

31 Març 2016

EL NUTRIENT VITAL

coaching nutricional

 Saps quin és el nutrient més important del teu organisme?

Molt sovint faig aquesta pregunta a molts dels meus pacients. També ho pregunto quan faig una xerrada o conferència sobre alimentació saludable.

Les respostes són variades i interessants, però gairebé mai ningú encerta.

Si fas vaga de fam durant un mes, acabaràs dèbil i desnodrit però viu. Si estàs una setmana sense beure aigua, estaràs deshidratat i amb la funció renal alterada però també viu. Si no respires durant 3-4 minuts, ets mort. La vida és incompatible sense l'aport d'oxigen i és per això amb diferència el nostre nutrient més vital.

L'intercanvi gasós entre oxigen i diòxid de carboni que es produeix als teus pulmons, és la funció més vital i bàsica del teu organisme. L'oxigen és el nutrient bàsic que es transporta constantment a totes i cadascuna de les teves cèl·lules. És amb l'oxigen com a element principal que les teves cèl·lules realitzen les seves funcions.

Respires de forma automàtica i sense pensar-hi, és normal, però cal tenir-ho present i practicar la respiració conscient habitualment. 

Com creus que funcionarà millor el teu fetge, la teva tiroides, el teu cervell, els teus ronyons ..... ben oxigenats o mal oxigenats??

La resposta és òbvia però sovint no ho tenim prou present.

Segur que saps i sovint llegeixes arreu la importància de fer exercici físic, però el que potser no penses és que independentment de que l'exercici físic et tonifiqui i doni forma als teus músculs, el benefici més important de fer esport és que mentre el fas t'oxigenes molt més. Al fer exercici s'augmenta la teva freqüència cardíaca i respiratòria, obligatòriament has de respirar més ràpid i per tant aportes una major quantitat d'oxigen al teu organisme. 

Si et costa anar al gimnàs o córrer no desesperis, cada vegada més em trobo amb pacients sans i en forma que tot i no realitzar una activitat física regular típica de gimnàs, sí que practiquen ioga, meditació, mindfullness o alguna altre tècnica basada en la respiració i que per tant es beneficien de la mateixa manera d'aquesta gran aportació d'oxigen.

Si ja saps respirar conscient perquè n'has après en algun tipus de disciplina, reprèn la rutina i fes-ho.

Si no saps com fer-ho et proposo un repte, practica la respiració conscient durant 3 minuts dues vegades al dia i només amb això veuràs quin canvi.

És molt senzill, assegut en un lloc tranquil agafa a poc a poc tot l'aire que puguis omplint tota la capacitat pulmonar. Aguanta l'aire dins els pulmons uns 6 segons i després deixa'l anar també a poc a poc. Fes aquestes respiracions llargues i conscients durant uns 3 minuts matí i vespre, ja m'explicaràs !!!!! 

Si t'ha agradat aquest article i l'has trobat interessant, 

comparteix-lo amb els teus amics 

Xarxes socialscomments powered by Disqus