L'Aliment Fisiològic
Medicina Integrativa & Coach Nutricional
Menú

02 Octubre 2015

L'Aliment Fisiològic

coaching nutricional

Cada ésser viu posseeix un disseny biològic propi capaç d'assimilar uns determinats aliments i nutrients en funció de la seva fisiologia característica.

Saps quin és el nostre disseny biològic i per tant quins són els aliments adequats per a l'ésser humà?

El que avui t'explico pot sorprendre't però és d'allò més coherent.

 

L'aliment fisiològic és aquell que nodreix, vitalitza i depura el nostre organisme sense generar brutícia i per tant seria aquell aliment adaptat al nostre sistema digestiu originari.

Et poso un exemple. Si et compres un cotxe dièsel no se t'acudirà mai posar-li benzina oi?? i si per error algun dia ho fessis, ràpidament faries netejar el motor i canviaries el combustible per a que tot tornés a la normalitat. 

Quan ens referim al nostre cos, sovint sense saber-ho, incorporem aliments inadequats i tot i presentar símptomes (males digestions, cansament, insomni, al·lèrgies etc..) seguim consumint aquests productes i acceptem com a normalitat moltes d'aquestes molèsties. No relacionem aquestes molèsties amb “combustible” incorrecte.

El Dr. Jean Seignalet afirma que l'embrutiment i el col·lapse tòxic que presenten molts pacients és degut a l'alimentació moderna actual.

A la naturalesa hi ha animals amb diferències estructurals i fisiològiques molt destacables, però sempre tot seguint un perfecte disseny evolutiu.

Pel que fa a l'ésser humà, els estudis genòmics demostren altíssima similitud amb l'ADN del ximpanzé. Alguns d'aquests estudis afirmen que tan sols ens diferenciem en un 1% dels gens, podríem dir que som “monos adaptats”. 

Genètica a part, si valorem característiques generals com la posició dels ulls, el tipus de dentadura, les garres/mans, les mandíbules, el sistema digestiu i els fluids digestius, les deposicions, la pell etc... tenim moltíssimes més similituds amb un ximpanzé que no pas amb un tigre, un ocell, un porc o un elefant.

Els monos són animals frugívors per naturalesa, això vols dir que s'alimenten de fruites, fulles, llavors, arrels, tubercles, insectes etc... tot cru. Són àgils, no ràpids i amb el sentit de l'olfacte i la vista poc desenvolupat comparat amb animals carnívors com el tigre o el lleó. 

Els ximpanzés igual que els humans tenen ulls frontals, ungles curtes i mans àgils per recollir fruits i llavors. Tenen dents incisives fortes, ullals no desenvolupats i molars plans per poder triturar els grans. Mandíbules dèbils i glàndules salivals molt desenvolupades amb saliva alcalina, i un tub digestiu llarg amb un trànsit intestinal que necessita el  moviment peristàltic d'unes 15-18 hores. 

Contràriament els animals carnívors tenen mandíbules fortes, ullals i molars aguts per poder esquinçar la carn. El seu tub digestiu és molt curt i evacuen cada 2-4 hores per evitar que els restes de carn es podreixin dins dels seus intestins i puguin eliminar els tòxics ràpid i de forma eficaç.

Em podria allargar molt més explicant-te les diferències amb els animals herbívors, omnívors i granívors (ocells), però la conclusió és la mateixa: 

Tenim la màxima similitud és amb els animals frugívors com el ximpanzé i per tant els nostres aliments fisiològics pels quals estem dissenyats són vegetals de fulla verda, hortalisses, arrels com la pastanaga i la remolatxa, tubercles, fruites, fruits secs, llavors, algues, olis vegetals de 1era premsada en fred, germinats i llegums germinades.

Evidentment, degut a canvis ambientals i per raons de supervivència, l'home en la seva evolució ha après a conviure amb aliments d'origen animal i amb aliments cuinats. 

Tot i així, comparat amb els aproximadament 5 milions d'anys que fa de l'aparició dels homínids a la terra, fa poquíssim que l'home menja carn cuinada i ja no diguem sucre o aliments processats. És per això, que el nostre sistema digestiu i els nostres enzims encara no han aconseguit adaptar-se a aquests canvis i per això sovint tenim males digestions, gasos o estrenyiment.  

 

Què significa tot això?? 

Significa que tot aliment allunyat del nostre disseny biològic, és a dir tot aliment no fisiològic per a nosaltres, representa un problema extra pel nostre sistema digestiu i depuratiu. 

No vol dir que si ho desitges no puguis menjar carn o altres aliments no fisiològics, vol dir que si ho fas estaràs demanant al teu organisme un treball i desgast extra, no previst. Aquest fet repetit i a la llarga, et pot portar al desordre, toxicitat i inflamació cel·lular i en conseqüència a la malaltia.

Evidentment, això és molt més marcat en aquells que només mengen aliments “no fisiològics”, fins al punt que últimament em trobo amb molts pacients que degut a tot aquest caos digestiu ja no poden digerir fruites i verdures, les bases del nostre aliment fisiològic. 

Reconec que l'article és una mica dens, ...... però interessant oi?? 

Crec que tots hauríem de reflexionar una mica sobre aquest tema i estar més atents als missatges que ens envia el nostre cos quan ens alimentem amb “combustible” incorrecte.

Si t'ha agradat, t'animo a compartir-lo amb els teus amics.

Xarxes socialscomments powered by Disqus